Det nordiske kjøkkenet hos Lotta Klemming
Med en sterk kjærlighet til havet og en drøm om å vie seg til sin lidenskap for østers på heltid, forlot Lotta Klemming storbyen og vendte tilbake til hjembyen Grebbestad i det nordlige Bohuslän i Sverige. På den nyåpnede østersgården Ostrongården - et sted for overnatting og opplevelser, med et kjøkken i rustfritt stål som gjenspeiler havet og Bohusläns forrevne klipper - kan Lotta leve ut drømmen sin samtidig som hun nyter livet hun ønsker seg sammen med sin samboer og deres lille datter.
Etter suksessrike år i motebransjen følte Lotta Klemming at det var på tide med en forandring. Fokuset skiftet mot en annen type livsstil, preget av hennes kjærlighet til havet og østersfiske, en lidenskap hennes far inspirerte til. Faren startet nemlig Bröderna Klemmings dyk.
Lotta valgte å vende hjem til Grebbestad for å starte sitt nye kapittel som Sveriges første (og hittil eneste) kvinnelige østersdykker. Siden 2015 har hun drevet Klemming Ostron, leverandør av håndplukkede, villfangede østers med restauranter og barer over hele verden som kunder. En livsstil som hun selv sier har gitt henne både selvtillit og stolthet, og det tøffe miljøet ved havet har styrket henne på mange måter.
Ved siden av østersfisket tilbyr Lotta også gjestene muligheten til å bli med henne ut på turer der de kan ta del i arbeidet hennes i den svenske vestkystens karrige landskap, omgitt av slående natur, det glitrende havet og en beroligende ro.
Som en forlengelse av de populære opplevelsene har Lotta og hennes partner Sander Schimmelpenninck nå åpnet Ostrongården, som ligger utenfor Grebbestad i det vakre Tjurpannan naturreservat. Gården forsterker den minneverdige totalopplevelsen for alle sanser, og tilbyr gjestene førsteklasses lokal gastronomi sammen med sjøbaserte aktiviteter.
For kjøkkenet på Ostrongården hadde Lotta en tydelig visjon – i tillegg til at kjøkkenet skulle være slitesterkt og funksjonelt, ønsket hun også å speile Grebbestads unike landskap. Ved å veve inn havets og klippenes vakre, dempede toner i kjøkkenets design skapte hun et rom som formidler den nordiske naturens følelse og ro.
“Ostrongårdens kjøkken skal være et sted man kan leve og trives i og med. Det skal både brukes og slites, så materialene var veldig viktige for meg,” sier Lotta Klemming.
Resultatet ble et kjøkken i rustfritt stål fra Nordiska Kök med en godt planlagt arbeidsplass, skjult oppbevaring og vakre detaljer inspirert av havet. Kjøkkenhetten er kledd i østersterrazzo, akkurat som den fantastiske bordplaten.
“Det føltes naturlig å inkludere østers i huset siden det er det materialet jeg jobber med. Og materialvalget for kjøkkenet føltes også riktig – et rustfritt kjøkken kan brukes og blir likevel bare vakrere med tiden. Det bringer mer av meg og arbeidet mitt inn i hjemmet,” sier Lotta.
“Jeg vil at gjestene mine skal ta i bruk huset og kjøkkenet, og føle seg hjemme etter en lang dag ute på havet. Kanskje tenne opp i peisen mens maten forberedes på kjøkkenet.”
Lotta Klemmings kjøkken på Ostrongården
Lotta Klemmings kjøkken på Ostrongården er inspirert av den nordiske naturen og bygget i Nordiska Köks snickeri utenfor Göteborg. Kjøkkenet er i rustfritt stål og er både funksjonelt og stilrent, noe som kompletterer husets moderne og retro-inspirerte interiør. Ostrongården er den perfekte plassen for matlaging og avslapning med den nordiske naturen som omgivelse.
Lotta Klemming er Nordens eneste kvinnelige østersdykker, og har siden 2015 drevet Klemmings Ostron. De leverer østers til noen av Skandinavias mest prestisjefylte restauranter. Hennes fokus på bærekraft og høy kvalitet har gjort østersene hennes ettertraktede blant gourmetkokker. I boken Vildplockade ostron forteller Lotta om livet som østersdykker og deler sine beste oppskrifter. Sammen med sin partner Sander Schimmelpenninck har hun nå startet Ostrongården, som tilbyr unike overnattingsmuligheter rett utenfor Grebbestad, nær Tjurpannans naturreservat. Lotta tilbyr også unike havnære opplevelser i Nord-Bohuslän.
Nysgjerrig på å vite mer om Lotta Klemming og Ostrongården eller å booke?
Bestill en opplevelse hos Klemmings Ostron.
Photo: Andrea Papini for Nordiska Kök
Text: Linnéa Ruiz Mutikainen