The Nordic Light Kitchen

Helene Richter og kjæresten Aleks bor i en leilighet i sentrum av Malmö. De flyttet inn i den nye leiligheten i begynnelsen av året og har allerede pusset opp og bygd nytt kjøkken. Det var klart fra begynnelsen at paret ønsket å flytte kjøkkenet fra det lille rommet det var plassert i, til en av de store stuene foran i leiligheten. Drømmen var et sosialt rom med plass til et stort spisebord og nok oppbevaringsplass til Helenes voksende samling av keramikk.

Oppdag flere av våre svenskproduserte shakerkjøkken.

Selv om seksjonene på kjøkkenbenken har forskjellige bredder, er inntrykket gjennomtenkt og harmonisk. Helhetlig stil og fargevalg gjør at du kan velge den bredden på døren som er mest funksjonell uten at helheten føles rotete. Landala-bordet er designet av Emma Olbers og Pinnstol-stolene kommer fra Helenes familiebedrift Norrgavel.

Ved å ha vitrineskapet på den ene siden, kjøkkenbenken på den andre og spisebordet i midten, får rommet en bedre balanse og føles mer innbydende. Ved å bygge et skap med samme dybde som et overskap, og la det strekke seg fra gulvet til høyden på dørbunnen ved siden av, får du følelsen av et klassisk serveringsskap eller et frittstående vitrineskap.

Huset som leiligheten ligger i er fra 1907, og paret ønsket et kjøkken som passet til arkitekturen uten å virke gammeldags. De ønsket også at kjøkkenet skulle appellere til flere enn bare dem selv. Av miljøhensyn ville de ha et tidløst kjøkken, slik at fremtidige eiere ikke ønsker å rive ut kjøkkenet når de overtar.

Helene jobber i familiebedriften Norrgavel, som faren startet tidlig på 1990-tallet. Hennes rolle i selskapet er først og fremst design av butikkmiljøer og konsepter for fotografering. Hun er med andre ord vant til å ta stilistiske avgjørelser og skape tidløse og innbydende interiører. Med både en mor og far som er arkitekter, har hun også arvet en sans for romlighet og layout fra ung alder. Så hun hadde en klar idé om hvordan hun ville at det nye shakerkjøkkenet skulle se ut.

Å ha ekstra brede skuffer er veldig praktisk, sier Helene. "Bare det å ha plass til flere forskjellige beholdere til å sortere søppel i, og en ekstra bred vask over. Perfekt når du vil vaske tallerkener og store gryter og panner. Kjøkkenet er malt i en lys farge og matchet med veggfargen Jotun Sans. Blandebatteri fra Primy.

Det generøse vitrineskapet huser Helene Richters samling av porselen og glass. Innredningen, i likhet med de vakre bjørkestolene, kommer fra familiebedriften Norrgavel, startet av hennes far. Å bygge et større vitrineskap er perfekt for dem som liker å ha middagsselskaper og har en større samling av porselen og glass.

Valget falt derfor på et moderne shakerkjøkken med jurakalkstein.

- Jeg er restriktiv når det gjelder bruk av stein generelt, men jeg ville ha en lys og varm farge på benkeplaten og en følelse av natur. Så vi var ute og så på flere steintyper og falt for Juran, forteller Helene.

Hun har ikke noe imot at steinen blir skadet over tid, hun ønsker patina velkommen.

I det andre rommet i leiligheten er det både eike- og furugulv; for å holde inntrykket samlet, valgte Helene og Aleks å hvitolje eikeparketten. Den innebygde furuhyllen i stuen passer også perfekt til det lyse kjøkkenet.

Innsiden av skuffene er i massiv hvitpigmentert eik. Dette gjør at hele kjøkkenet føles mer elegant og solid. I skuffene kan du oppbevare bestikk, servietter og stearinlys. Eller som her - alle de fineste treverktøyene.

Kjøleskapet og fryseren er skjult bak de vakre shakerdørene. Det er også et skap over kjøleskapet for kjøkkenapparatene som brukes sjeldnere. Knottlist og krakk fra Norrgavel.

Det luftige rommet har to innganger: en fra gangen og en fra stuen - perfekt for å gjøre kjøkkenet til hjemmets sosiale og funksjonelle sentrum. Fra gangen inn til kjøkkenet er det en vakker rekke takvinduer. For å få dem til å skille seg ut, ble de malt i hvitt og kjøkkenet i en lys beige farge. Den vakre stukkaturen i jugendstil skiller seg også ut mot de beige veggene, som har en litt lysere farge enn kjøkkendørene. Disse lyse og varme nyansene av beige passer perfekt til de hvitoljede eikegulvene og den vakre kalksteinen.

Langs en av veggene er det en kjøkkenbenk med alle kjøkkenets funksjoner: oppvaskmaskin, vask, oppbevaring, komfyr, stekeovn, avtrekksvifte, kjøleskap og fryser. Fordi kjøkkenet ble flyttet fra et annet rom, og nye rør måtte legges langs veggen, er benkeplaten 10 cm dypere enn standard. Over benkeplaten er det en liten hylle med innfelt lys og en avtrekksvifte. Begge er malt i samme farge som veggen - en smart måte å øke romfølelsen på. På motsatt side av rommet er det et spiskammer på den ene siden av døren til stuen og et vitrineskap på den andre siden.

Innsiden av skapet er kledd i hvitpigmentert eik, som passer perfekt til det hvitoljede eikeparkettgulvet. Det er plass til alt ditt favorittporselen og glass. Lett tilgjengelig når du dekker bordet, når du ser alle favorittene dine samtidig, sørger du for å bruke alt - ikke bare det som er foran.

Steinplater er flotte for helmalte kjøkken, og gir liv til et ellers veldig rolig og harmonisk kjøkken med sitt organiske korn og spennende fargeskift.

I stedet for overskap ble det plassert en diskret hylle med innfelt lys over vasken. Det gir rommet luft og ro. På hyllen står noen favoritter fra Helenes keramikksamling. Opprinnelig ønsket paret seg et knotthåndtak, men siden flere av skuffene og dørene er ekstra brede, valgte de et håndtak som er lettere å gripe om.

La deg inspirere av flere landkjøkken.


Foto: Andrea Papini Styling: Marie Graunbøl

Johan Lundkvist